Het beest in de Vuelta

Alto de l’Angliru: Het Beest van Asturias

De Vuelta a España doet dit jaar – na een afwezigheid van drie jaar, weer de Alto de l’Angliru aan. Het Beest van Asturias is echt een loodzware klim over een voormalig geitenpad in Noord-Spanje. De Angliru mocht uiteraard niet ontbreken in onze Fiets 500, dus hierbij alles over de steile (maximale percentage van 25.8%) klim.

De Angliru: je vult al snel een boekje over dit voormalige grillige geitenpad in Noord-Spanje. Vanuit La Vega gaan 6 km normaal bergop, maar dan wacht een slopende finale met een gemiddeld stijgingspercentages per kilometer van respectievelijk 14, 12, 11, 14, 18 en 12%. Daar ligt na de eerste tikken van 20% in kilometer 11 ook de Cueva les Cabres: 500 meter boven de 20% en een piek naar 23,5%! Hier spartelen zelfs de toppers omhoog op superlichte verzetten. Het Beest van Asturias prijkt op de palmares van Jiménez (1999), Simoni (2000), Heras (2002), Contador (2008), Cobo (2011) en de Fransman Elissonde (2013).

Als ik er in de zomer van 2011 ben, is de klim boven La Vega in een dichte damp gehuld. Een slecht vooruitzicht: zal straks op de steilste stroken mijn achterwiel niet dichtslippen op het vochtige wegdek? Ik rijd bij de afslag naar Porcio de nevel in. Soms staat er ineens een koe midden op de weg en is de weg glad door de koeienvlaaien. Bij kilometer 6 verandert de nevel in potdichte mist en klim ik over de eerste passage met 21,5%. Ik probeer mijn adem te reguleren en energie te sparen voor de Cueva les Cabres. Maar een bocht ervoor breekt plotseling de lucht open en golft er warmte me tegemoet. Op droog asfalt zigzag ik onder een staalblauwe wolkenloze hemel de gevreesde muur op. Ook de laatste anderhalve kilometer met opnieuw piekjes van 20% blijft een worsteling op een verzet van 34×27. Puur op wilskracht bereik ik de top en krijg daar als beloning een magnifiek uitzicht over het wolkendek dat geheel Asturias bedekt. Caramba, wat een klim!

De cijfertjes

Lengte: 12,9 kilometer

Hoogtemeters: 1253

Gemiddeld stijgingspercentage: 9,6%

Maximaal stijgingspercentage: 25,8%

Hoogte van de top: 1570 meter